Als ouder kan het regelen van kinderopvang een hele uitdaging zijn. Of je nu fulltime werkt, af en toe een avondje uit gaat of een dagje voor jezelf nodig hebt, het is belangrijk om een veilige en betrouwbare plek te vinden voor je kind(eren) om te verblijven. Hieronder vind je een handige checklist die je kunt gebruiken bij het regelen van kinderopvang. 

  1. Bepaal wat voor jou en je kind(eren) het beste werkt  

Bedenk wat voor soort kinderopvang het beste bij jou en je kind(eren) past. Wil je bijvoorbeeld kiezen voor een kinderdagverblijf, een gastouder, een nanny of wil je graag een buitenschoolse opvang voor je kind(eren)? Het is belangrijk om te bepalen wat voor jou en je kind(eren) het beste werkt. 

  1. Maak een lijst van kinderopvangvoorzieningen in jouw buurt  

Begin met het maken van een lijst van kinderopvangvoorzieningen in jouw buurt. Zoek online, vraag vrienden en familie om aanbevelingen en kijk naar de verschillende opties die beschikbaar zijn. Noteer de namen, contactgegevens en eventuele bijzonderheden die je tegenkomt. 

  1. Controleer of de kinderopvang gecertificeerd is  

Als je kinderopvang zoekt, is het belangrijk om te controleren of de kinderopvang gecertificeerd is. Dit betekent dat de kinderopvang voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen, zoals veiligheid, hygiëne en het opleidingsniveau van het personeel. 

  1. Controleer de referenties van de kinderopvang  

Controleer de referenties van de kinderopvang, zoals de ervaringen van andere ouders en de beoordelingen van het personeel. Vraag ook of je een rondleiding kunt krijgen en of je het personeel kunt ontmoeten om een beter idee te krijgen van de sfeer en de werkwijze van de kinderopvang. 

  1. Controleer of de kinderopvang in de buurt is  

Een belangrijk aspect van kinderopvang is dat het gemakkelijk toegankelijk moet zijn. Controleer of de kinderopvang in de buurt is, zodat je gemakkelijk kunt reizen van en naar de kinderopvang. Woon je in Heerenveen? Google dan bijvoorbeeld naar 'kinderopvang Heerenveen'. Woon je in Haren? Zoek dan op 'kinderopvang Haren'.  

  1. Bespreek de kosten  

Kinderopvang kan duur zijn, dus bespreek de kosten van tevoren. Vraag om een overzicht van de kosten en of er eventuele kortingen of subsidies beschikbaar zijn. Zo kun je bepalen of de kosten passen bij je budget. 

  1. Maak duidelijke afspraken  

Maak duidelijke afspraken over de werktijden, de dagen waarop de kinderopvang beschikbaar is en eventuele bijzonderheden die je kind(eren) heeft. Bespreek ook de betalingsvoorwaarden en andere belangrijke zaken. 

  1. Controleer of de kinderopvang flexibel is  

Als je onregelmatige werktijden hebt of af en toe extra opvang nodig hebt, is het belangrijk om te controleren of de kinderopvang flexibel